< návrat zpět

První pravé znojemské okurky už jsou v lahvích

"V litrových sklenicích najdeme okurčičky velikostní třídy 5-7 cm hruboostných odrůd, které co nejvíce připomínají klasickou znojemskou okurku z dob minulých. Také chuťové vlastnosti nálevu byly vyladěny tak, aby odpovídaly klasické chuti v ideálním poměru octa, soli a cukru," popsal obsah sklenic,které lze koupit jen na několika místech na Znojemsku
Zdeněk Přibyl z družstva Znojemská okurka. Letošní první úroda pochází samozřejmě z polí z okolí Znojma. I tady pěstitele potrápil květnový mráz, a tak museli podsazovat.
„Dnes ještě máme co nakládat, pak ale přijde asi malá přestávka a budeme čekat až dorostou okurky další. Doufám, že se nám jich letos podaří zavařit více než loni. O okurky byl totiž velmi velký zájem," zamýšlí se Přibyl.
V malou konzervárnu se opět proměnila Školní kuchyň SOU a SOŠ Přímětická.
Učni oboru Kuchař-číšník zde prožívají netradiční brigádu a na vlastní kůži si vyzkouší ruční praní okurek a jejich plnění do sklenic. Ví už, jak důležitý je správně namíchaný nálev a že pravé znojemské okurky se neobejdou bez cibule a hořčičných semínek.
Kromě okurků se tu také vyrábí tradiční znojemský kvašák. A jak takový pravý znojemský kvašák vzniká?
"Potřebujeme okurky o velikosti 98 až 15 centimetrů. Nemusí být dokonalé rovné, ale musí být zdravé a čerstvé. Okurky se musí propíchat, aby se nálev dokonale prolnul a mohlo to mléčně vykvasit. Nakládá se do kvasné nádoby a prokládají se koprem. Ten je velmi důležitý, dodává chuť. Někdo přidává i vinné či višňové listy. Zalévá se to slaným mírně okyseleným nálevem. Soli je poměrně dost, asi kolem 5 až 6 procent. Nálev by měl být vlažný a uloží se to do místnosti, kde je světlo a byla tam pokojová teplota. Bakterie mléčného kvašení promění cukry na kyselinu mléčnou a kyselinu octovou. Okusky zkysnou a ta sůl k tomu...po deseti dnech vzniká slanokyselá okurka," popsal postup Zdeněk Přibyl.

Znojemská okurka je družstvo se sídlem ve Znojmě, založené několika společníky v červnu 2008 s cílem navázat na tradici konzervárenství ve Znojmě. V tomto roce se uskutečnila i první poloprovozní výroba tradičních znojemských okurek ve spolupráci se SOU a SOŠ, SČMSD Znojmo, s.r.o., Přímětická, která poskytla prostory pro produkci. Výsledkem je vždy několik tisíc kusů ručně plněných sklenic.

A když už máme tu okurkovou sezonu zkuste pro Česko netradiční polévku:
OKURKOVÁ POLÉVKA
1 větší cibule 1 ks , tuk 20 g ,salátová okurka 2 ks ,sladkokyselá okurka 4 ks, mletý bílý pepř , sůl, zeleninový vývar 500 ml, kopr 1 svazek, kyselá smetana 200 ml. Na ozdobu: kopr, citron.
Salátové okurky oloupeme, vydlabeme zrníčka a nakrájíme na kostičky. Sterilované okurky necháme okapat a nakrájíme nadrobno. Cibuli oloupeme a také nakrájíme nadrobno. Rozpálíme tuk a okurky s cibulí zhruba 5 minut podusíme. Pak zalijeme vývarem, přivedeme k varu a 5 minut povaříme. Potom polévku elektrickým šlehačem rozšleháme na pyré. Okurkovou polévku zjemníme smetanou. Kopr nasekáme a přidáme do polévky. Dochutíme solí i pepřem, rozdělíme do talířů a jednotlivé porce ozdobíme snítkou kopru a plátkem
citronu.

 

Znojemský týden 28/2012



Hlavní partneři Znojemských okurek:

Znojemský týden Znojemský týden
Váš regionální týdeník
www.znoj-tyden.cz
město ZNOJMO Město Znojmo

www.znojmocity.cz

okurka Občanské sdružení
Znojemské okurky

Slovenská 1, Znojmo
osznojemskeokurky.estranky.cz