< návrat zpět

Tradiční české potraviny se dovážejí z ciziny

Deník, 5.2.2010

Máte rádi tradiční české potraviny? Pokud ano, patrně musíte v dnešní době trpět. Výroba se totiž houfně přesouvá za hranice a najít na pultě něco opravdu českého už začíná být pomalu problém.

Podle expertů se to týká hlavně zeleniny, a zejména té mražené. Ta se v Česku už téměř nevyrábí. „Většina mražené zeleniny, která je na pultech, se dnes dováží z Polska, z Francie a Belgie. Přitom v tomto oboru jsme byli experty," potvrzuje mluvčí potravinářské komory Dana Večeřová.

Dalším výrobkem, který podle ní prakticky zmizel z pultů, jsou tradiční znojemské okurky. Zlí jazykové dokonce tvrdí, že některé okurky, které se za znojemské vydávají, pocházejí z Vietnamu.

Okurky zmizely ze Znojma

Výroba okurek nezaměnitelné chuti zmizela ze Znojma zhruba před sedmi lety, kdy ji odtamtud přesunula firma Hamé. Ta totiž koupila ochranné známky a výrobu posléze přeložila do Bzence na Břeclavsku. „Sterilované okurky Znojmia vyrábí naše společnost Hamé výhradně ve svém výrobním provoze ve Bzenci z tuzemských surovin dle speciální receptury, kterou naše společnost vlastní," brání se proti množícím se nařčením, že Hamé vyrábí část své produkce okurek v Asii ředitelka marketingu společnosti Marcela Mitáčková.

I kdyby mělo Hamé pravdu, faktem je, že původní znojemská konzervárna, která kdysi chrlila 8000 tun okurek ročně, už neexistuje. Určitou naději ale přesto Znojmo má. Začíná se totiž proslýchat, že by tam konzervárna mohla přeci jen znovu vyrůst. S touto myšlenkou koketuje malé družstvo s příznačným názvem Znojemská okurka. „Ano, rádi bychom tady ve Znojmě konzervárnu znovu postavili. Vůbec se nám totiž nelíbí, jak to tu s výrobou okurek dopadlo," říká předseda družstva Zbyšek Dřevojan. Dnes družstvo Znojemská okurka patří mezi jedno z mála v Česku, která pravé znojemské okurky vyrábí a jedná se o výrobu takřka na koleni. Prý to zabralo rok experimentování, než se přišlo na recepturu původního nálevu a na rozdíl od jiných výrobců družstvo používá i tradiční bradavičnaté okurky, které jsou prý ty jediné pravé.

Dovoz tradičních českých potravin

Mléko? Jedině z dovozu

Dalším evergreenem pro dovozce jsou mléčné výrobky. Například podle údajů Českomoravského svazu mlékárenského bylo od ledna do listopadu loňského roku dovezeno 68 tisíc tun sýrů, což je zhruba o pětinu více než předloni. Poměr mezi sýry z tuzemska a z dovozu na českých pultech se tak vyrovnal. Nedávný průzkum Agrární komory v supermarketech navíc ukázal, že co se týče další produktů z mléka, každý třetí výrobek na pultech pochází z ciziny. „V průměru se tak v našich řetězcích prodává 37 procent mléka a mléčných výrobků z dovozu, nejvíce z Německa," uvedl dříve prezident komory Jan Veleba.

V nejbližší době se chystá přesunout výrobu do ciziny například společnost Unilever, která ruší svůj závod v Nelahozevsi. Podle mluvčí Unileveru Andreji Jandové se tak budou dovážet například rostlinné tuky, margaríny, dresinky či majonézy.

VOJTĚCH JANDA



Hlavní partneři Znojemských okurek:

Znojemský týden Znojemský týden
Váš regionální týdeník
www.znoj-tyden.cz
město ZNOJMO Město Znojmo

www.znojmocity.cz

okurka Občanské sdružení
Znojemské okurky

Slovenská 1, Znojmo
osznojemskeokurky.estranky.cz