Znojemská okurka se vrací domů do Znojma

ZNOJMO. Po pětileté odmlce se do Znojma vrací tradiční výroba okurek. Družstvo Znojemská okurka začalo minulý týden produkovat sklenice se sterilovanými okurkami pod názvem Tradiční klasická Znojemská okurka. Letošní sezóna má být zkušební s produkcí zhruba padesát až šedesát tisíc sklenic. Na pultech některých obchodů (určitě v supermarketech Excalibur) by se měla znojemská okurka objevit během čtrnácti dnů.

„Znojemský region je velmi příhodný pro pěstování okurek. Díky mikroklimatu i složení půd jsou velmi kvalitní po stránce chutě i vůně. Proto používáme okurky výhradně ze znojemského regionu. Pracujeme s tzv. hruboostnými okurkami neboli bradavičnatými, které jsou pro Znojemsko typické. Momentálně je to odrůda Presto, která je té původní znojemské okurce nejpodobnější. Nálev obsahuje ocet, cukr, sůl a výtažky koření v poměrech, které mají zaručit skutečně lahodnou a příjemnou chuť, na jakou si zákazníci za ta léta, kdy se ve Znojmě okurky dělaly, navykli," prozradil hlavní technolog družstva Zdeněk Přibyl, který se okurkami zabývá už přes třicet let a patří k největším odborníkům na jejich výrobu u nás. Okurky se do sklenic plní ručně a družstvo klade největší důraz na kvalitu. Ráno sklizené plody jsou okamžitě zpracovány a do druhé hodiny odpolední už jsou ve sklenici. To by podle producentů mělo zaručit nejvyšší jakost.

Surovina pro Tradiční klasickou Znojemskou okurku roste na polích nedaleko Tasovic. „Je zajímavé, že velcí zpracovatelé mají zájem o hladké okurky, ale drobní zákazníci vyžadují hruboostné. Jejich odrůdy se nejvíce podobají těm typickým znojemským. Pocházím z regionu a všechny lidi, kteří se do obnovy výroby okurek pustili, znám osobně a fandím jim. Pro nás to byl svým způsobem zajištěný odbyt, měli jsme, jak se říká, fabriku na dvoře. Dnes je to vše na daleko a to je špatné. Proto jsem rád, že se ta výroba na Znojemsko vrací," řekl Jindřich Prekop, který pro družstvo okurky pěstuje.

Za obnovením výroby stojí aktivita Občanského sdružení Znojemské okurky, jehož činnosti si všimli investoři, kteří se rozhodli výrobu okurek zatím v malém ve Znojmě obnovit.

„My jsme už před časem založili občanské sdružení Znojemské okurky, které jako jeden ze svých cílů mělo návrat výroby okurek do Znojma. Je pro mě obrovská čest a satisfakce, že mě na základě toho lidé, kteří stojí za obnovou výroby okurek a založením družstva Znojemská okurka oslovili, jestli bych se pro začátek nestal předsedou tohoto družstva, které bude znojemské okurky dělat. Je to funkce čestná, neplacená a dočasná, přesto to beru jako obrovskou poctu," vysvětlil předseda družstva Znojemská okurka Zbyšek Dřevojan.

Okurky mají v obchodech stát okolo 36 Kč, což je cena poměrně vysoká. Přesto se Zbyšek Dřevojan neobává, že by Znojemská okurka nenašla své zákazníky. „Třeba velkosériově vyráběné okurky Bonduelle nebo Znojmia stojí 32,90. My pracujeme s úplně jinou kvalitou. Surovina se okamžitě po sklizení zpracovává, do sklenic je vkládána ručně.  Předpokládáme, že obrátka bude rychlá. Nějakou velkou reklamu nechystáme. Znojemská okurka sama o sobě je natolik známá, že nějakou extra velkou reklamu nepotřebuje," vysvětlil Zbyšek Dřevojan.

Letošní sezóna podle něj má být zkušební. „Je to takový průzkum bojem. Jsme zvědaví, jaká po těch pěti letech, co se zde okurky nevyrábí, bude reakce lidí. Jak ze Znojma tak odjinud. Po skončení sezóny a jejím vyhodnocení se udělají analýzy a stanoví se strategie, jak dál. Předpokládáme, že by se to mohlo rozjet ve větším objemu. Už jsme byli osloveni jednou z našich největších komerčních bank, která má zájem se úvěrově podílet na obnově a výstavbě nové konzervárny ve Znojmě. Ale je to ve fázi, kdy se ještě nedají říkat konkrétní věci," dodal Dřevojan. Předpokládá, že o značku Znojemská okurka budou muset svést boj se společností Hamé, která před časem získala ochranné známky Znojmie. „Očekáváme ostrý spor s Hamé Babice, protože je to velký gigant a my jen malé družstvo. Ale pokud mám informace, Hamé samo nemá všechny záležitosti se známkami Znojmie, které získali, vyřešené. Bylo to zahrnuto do konkursní podstaty a je to dodnes předmětem sporu. Ale naše značka je založená na něčem jiném, jak slovně, tak graficky. A společnost, která tady okurky nevyrábí, si nemůže název Znojemské okurky nárokovat ani podle unijního práva. Ten by podle něj měl mít právo užívat každý, kdo zde bude okurky vyrábět."

Optimistou je i Jiří Čadan ze společnosti Excalibur, v jejichž supermarketech budou především znojemské okurky k dostání. „Jestli mohu hodnotit podle té první várky, tak už od pohledu ta sklenice vypadá jinak, než to, co je běžně v obchodě. A když to potom máte na jednom stole, najednou zjistíte, že je to něco úplně jiného. Najednou začne vnímat ten kontrast mezi ostatními okurkami a těmito. Každý si to může doma vyzkoušet," konstatoval Jiří Čadan.

A tak zatímco několik nadšenců ve Znojmě obnovuje výrobu znojemských okurek, chystá se další kolo soudního řízení s těmi, kteří tradičního producenta Znojmii (Frutu) vytunelovali. Soudní jednání má být počátkem září.

Technolog

Technolog Zdeněk Přibyl strávil velkou část svého profesního života ve Frutě a Znojmii. Nyní je i u obnovení výroby okurek ve Znojmě. FOTO: František Střecha



Hlavní partneři Znojemských okurek:

Znojemský týden Znojemský týden
Váš regionální týdeník
www.znoj-tyden.cz
město ZNOJMO Město Znojmo

www.znojmocity.cz

okurka Občanské sdružení
Znojemské okurky

Slovenská 1, Znojmo
osznojemskeokurky.estranky.cz