Kategorie: Recepty se Znojemským macerátem

Zavařování okurek se Znojemským macerátem

Nejvhodnější nakladačky jsou hruboostné, např známé odrůdy Regina, Bára a mnoho dalších. Okurky se musí dobře vyprat, za pomoci kartáčku důkladně zbavit všech nečistot

znojemský macerátPotřebujeme: 1 lahvičku Znojemského macerátu 260 ml, 15 litrů vody, 6 litrů octa 8%, 2,4 kg cukru, nejlépe krystal
0,5 kg soli


Příprava:
V teplé vodě rozpustíme cukr a sůl. Místo cukru lze zcela nebo částečně použít umělé sladidlo (např. sacharin). Dávkování se musí vypočítat dle údajů o sladivosti, které je výrobce sladidla povinen uvádět.
Dále přidáme ocet a Znojemský macerát, zamícháme a můžeme plnit. Není třeba vařit. Takto připravíte asi 24 l nálevu, který vystačí asi na 77 sklenic objemu 720 ml.


Jak zavařovat?
Nejvhodnější nakladačky jsou hruboostné, např známé odrůdy Regina, Bára a mnoho dalších.
Okurky se musí dobře vyprat, za pomoci kartáčku důkladně zbavit všech nečistot. Vyřadit plody narušené, nevhodné pro zavaření. Na dno umyté sklenice dejte tzv. příkrasy, tj. cibule a hořčičné semeno, možno i mrkev, křen a další, jak je kdo zvyklý. Dále se do sklenice naskládají okurky. Do sklenice objemu 720 ml se plní 400 - 420 g okurek To znamená, že např. z 10 kg nakladaček uděláte asi 24 ks sklenic. Naplněné okurky se zalijí připraveným nálevem a uzavřou víčkem. Na uvedený příklad 24 sklenic potřebujete asi 7,5 l nálevu. Uzavřené sklenice se sterilují nejlépe ve vodní lázni 20 min. při 90st.C, poté se vychladí studenou vodou na teplotu asi 30st.C

 

Nálev připravený uvedeným postupem je samozřejmě možno upravit dle vlastní chuti mírnou změnou v dávkování jednotlivých ingrediencí.
Připravený nálev je vhodný nejen k zavařování okurek, ale také k zavařování ostatní jednodruhové zeleniny, např.
papriky, zelí, celeru, mrkve, květáku, cibulky a další dle vašeho uvážení.  
Dobře očištěná nebo vypraná zelenina je samozřejmostí.
Naplněná a uzavřená sklenice objemu 720 ml se steriluje nejlépe ve vodní lázni při teplotě 90st.C 20 minut. Poté se vychladí studenou vodou na asi 30st.C. Kořenová zelenina se může sterilovat i déle, např. 30 minut.  
Výše uvedený nálev můžete použít i k nakládání vhodných hub. A to jak sterilováním tak konzervováním. Při konzervování musíme přidat vhodný konzervant, např. benzoan sodný v max. koncentraci 1g na 1kg potraviny.  
Gurmáni si macerátem nebo znojemským nálevem dělají i utopence a to jak sterilované tak nakládané.

Znojemský macerát je vhodný i přímo k dochucování hotových pokrmů, např. bílých polévek, čočky nakyselo a pod. v dávkování 1/2 - 1 kávová lžička na litr pokrmu.

 

print Formát pro tisk



Hlavní partneři Znojemských okurek:

Znojemský týden Znojemský týden
Váš regionální týdeník
www.znoj-tyden.cz
město ZNOJMO Město Znojmo

www.znojmocity.cz

okurka Občanské sdružení
Znojemské okurky

Slovenská 1, Znojmo
osznojemskeokurky.estranky.cz