Kategorie: Recepty se Znojemskou okurkou

Recept na zavařování Znojemských okurek:

Nejvhodnější nakladačky jsou hruboostné, např známé odrůdy Regina, Bára a mnoho dalších. Okurky se musí dobře vyprat, za pomoci kartáčku důkladně zbavit všech nečistot

 

Potřebujeme:

1 lahvička Znojemského macerátu 260 ml

15 litrů vody

6 litrů octa 8%okurky,znojmo,zavařování

2,4 kg cukru, nejlépe krystal

0,5 kg soli

 

Příprava:

V teplé vodě rozpustíme cukr a sůl. Místo cukru lze zcela nebo částečně použít umělé sladidlo (např. sacharin). Dávkování se musí vypočítat dle údajů o sladivosti, které je výrobce sladidla povinen  uvádět.

Dále přidáme ocet a Znojemský macerát, zamícháme a můžeme plnit. Není třeba vařit. Takto připravíte asi 24 l nálevu, který vystačí asi na 77 sklenic objemu 720 ml.

 

Jak zavařovat?

Nejvhodnější nakladačky jsou hruboostné, např známé odrůdy Regina, Bára a mnoho dalších.

Okurky se musí dobře vyprat, za pomoci kartáčku důkladně zbavit všech nečistot. Vyřadit plody narušené, nevhodné pro zavaření. Na dno umyté sklenice dejte tzv. příkrasy, tj. cibule a hořčičné semeno, možno i mrkev,  křen a další, jak je kdo zvyklý. Dále se do sklenice naskládají okurky. Do sklenice objemu 720 ml se plní 400 - 420 g okurek To znamená, že např. z 10 kg nakladaček uděláte asi 24 ks sklenic. Naplněné okurky se zalijí připraveným nálevem a uzavřou víčkem. Na uvedený příklad 24 sklenic potřebujete asi 7,5 l nálevu. Uzavřené sklenice se sterilují nejlépe ve vodní lázni 20 min. při 90oC, poté se vychladí studenou vodou na teplotu asi 30oC.

print Formát pro tisk



Hlavní partneři Znojemských okurek:

Znojemský týden Znojemský týden
Váš regionální týdeník
www.znoj-tyden.cz
město ZNOJMO Město Znojmo

www.znojmocity.cz

okurka Občanské sdružení
Znojemské okurky

Slovenská 1, Znojmo
osznojemskeokurky.estranky.cz